Helpende Handen Voor Nepal is een VZW die op 1 januari 2013 werd opgericht door Alain Huygen en zijn vriend Jozef Steegmans. De naam werd gekozen door Jozef en het logo is bedacht en ontworpen door Toon. Na Jozefs dood heeft de familie gezorgd voor de eerste gelden om de VZW op te richten wat de geboorte van VZW Helpende Handen voor Nepal compleet maakte. 

Wij willen de kinderen in Nepal een kans op degelijk onderwijs geven zodat ze voor zichzelf en hun families een beter leven kunnen opbouwen. Daarom hebben we ervoor gekozen om een bestaande school te ondersteunen, nl. St. Xaviers English Academy. Deze school ligt in Budhanilkantha ten noorden van de hoofdstad, Kathmandu, en telt ongeveer 900 leerlingen. Op school genieten de leerlingen een tweetalige opleiding. Tijdens de lessen zijn de kinderen verplicht om Engels te spreken. We willen hen immers meer kansen geven om verder te studeren en makkelijker terecht te kunnen op de arbeidsmarkt. Naast Engels krijgen ze als bijkomende taal Nepalees. En ze krijgen niet enkel taallessen; ook wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde en anatomie komen aan bod. Niet zoveel verschil met de lessen zoals die bij ons gegeven worden dus. 

Een schoolweek telt 6 lesdagen. Elke schooldag telt 6 lesuren en start met het groeten van de Nepalese vlag terwijl het volkslied wordt gezongen. De leerlingen zijn verplicht het schooluniform te dragen, zodat alle kinderen gelijk zijn voor elkaar. Buiten de normale lessen krijgen de kinderen ook nog traditionele Nepalese dans aangeleerd. Onze Nepalese medewerker ter plaatse, de heer Sebak Pokhrel, woont op korte afstand van de school. Hij volgt ons project nauwgezet op. St. Xaviers English Academy telt 15 klaslokalen waarvan 3 kleuterklassen en 12 klasgroepen lager onderwijs. De lokalen zijn in zeer slechte staat. In sommige klassen komt zelfs nauwelijks daglicht binnen, wat nadelig is voor de concentratie, de motivatie en het welzijn van de leerlingen. Bovendien is er onvoldoende budget voor het onderhoud van de keuken, de toiletten, de schoolbus en het speelplein. Onze VZW wil deze problemen stap voor stap aanpakken door financieel bij te springen. 

VZW Helpende Handen voor Nepal streeft er niet naar een grote organisatie te worden. Met een kleinschalige organisatie bereik je meer en kom je beter in contact met verschillende mensen. Wél kunnen we alle steun gebruiken. Hier kan je mee helpen, op verschillende manieren;

  1. Je kan ervoor kiezen om peetouder te worden van een kind dat jouw hulp kan gebruiken.  Meer info hieromtrent vind je bij peetouder.
  2. Je kan een bepaald project steunen. De lopende projecten vind je bij projecten.
  3. Voor ondernemingen kan het ook interessant zijn om partner te worden. Hierbij kies je zelf het bedrag dat je wilt doneren. Bij donatie vanaf € 150 komt jouw logo in onze banner met een rechtstreekse link naar jouw website.

Welke vorm van ondersteuning je ook maar kiest, donaties vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar. Het attest hiervoor wordt door ons bezorgd.